İş ve üretim için gerekli olan enerji, konforlu bir yaşamın da olmazsa olmazı. Ancak enerji maliyeti her zaman yüksek. Bu nedenle enerjiyi verimli kullanmak hem ulusal bir politika, hem de bireysel olarak önemli. Türkiye genelinde Enerji Verimliliği Haftası kutlanıyor.
Hizmet kalitesi ve yaşam standardını düşürmeden, enerji kullanımını azaltma çalışmalarına ‘enerji verimliliği’ deniliyor. 1981 yılından beri de Türkiye’de ocak ayının ikinci haftası, ‘Enerji Verimliliği Haftası’ olarak kutlanıyor.
Hafta boyunca maliyeti oldukça yüksek olan enerjinin verimli kullanılması adına yapılan çalışmalar ve vatandaşların bu konuda daha bilinçli olması adına yapılabilecekler ele alınıyor.
2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile yeni bir dönem başlamış, ‘Enerji Verimliliği Strateji Belgesi 2012-2023’ yayınlanmış ve 2017-2023 yılları arasını kapsayan I. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hazırlanmıştı. 2017-2023 yılları arasında 8,47 milyar dolar yatırım yapıldı ve 24,6 milyon ton eşdeğer petrol (TEP) kümülatif enerji tasarrufu sağlandı.
Herkes katkı yapabilir
Enerji verimliliği, tasarrufla aynı şey değil ancak enerjinin verimli kullanımı tasarrufu da beraberinde getiriyor. Bu nedenle önemli maliyet düşüşlerine sebep oluyor. Ulusal planlamalar yanında, vatandaşlar da hem daha düşük maliyetler hem de çevrenin korunması adına kendi tedbirlerini alabiliyor.
Alınabilecek tedbirler arasında konut ve iş yerlerinde kullanılan enerji miktarını, konforu düşürmeden azaltmak, ulaşımda daha çevreci yöntemleri benimsemek gibi önlemler var. Binalara ısı yalıtımı yapılması, elektrikli eşyaların ‘A’ sınıfı yani daha az enerjiyle daha fazla iş üreten sınıftan seçilmesi, güneş ışığı gibi kaynaklardan daha fazla yararlanılması da önlemler arasında yer alıyor.