Salı, Mart 18, 2025
spot_img
Ana SayfaDünyaCumhutbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yıl sonu itibarıyla bütçe açığının yüzde 5'in altına inmesini...

Cumhutbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yıl sonu itibarıyla bütçe açığının yüzde 5’in altına inmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonu itibarıyla bütçe açığının yüzde 5’in altına inmesini beklediklerini söyledi.

Bu sene 93. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılış resepsiyonu Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi.

Resepsiyona katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten miras olan İzmir Fuarı’nın açılışının Zafer Haftası’na denk gelmiş olmasını son derece anlamlı bulduğunu ifade etti.

Bakan Yılmaz’ın açıklamaları şu şekilde:

“93’üncü kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı vesilesiyle Kuvâ-yi Milliye şehri, istiklalimizin tapusu güzel İzmir’de bulunmaktan mutluluk duyuyorum. İzmirimizin kültürel ve ticari hafızasında önemli bir yer tutan ve 93. Yılına giren bu seçkin organizasyona emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Sözlerimin başında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm İzmirlilere en kalbi selamlarını ve fuar katılımcılarına başarı dileklerini iletiyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten miras olan İzmir Fuarı’nın, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını saygıyla yâd ettiğimiz Zafer Haftası’na denk gelmiş olmasını son derece anlamlı buluyorum.

Dumlupınar ve Sakarya’da elde edilen zaferler sonrasında, İzmir’i kurtarmak üzere Atatürk’ün kahraman ordumuza verdiği ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ komutu, milli hafızamıza kazınmıştır.

Böylece “Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri”ne dönüşen İzmir, ardından İktisat Kongresi ve İzmir Fuarı ile kalkınmaya açılan kapı; ekonomik bağımsızlık için yükselen ses olmuştur. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Dünyanın en köklü ticaret fuarlarından birine ev sahipliği yaparken ülkemizin “yatırım, üretim, istihdam ve ihracat” odağında aldığı mesafeyi hatırlatmakta fayda görüyorum. 2023 yılında milli gelirimizi 1,1 trilyon doların üzerine taşıdık.

Son Dakika Haberler
Canlı TV
CANLI
Arama

Ekonomi
AA
01.09.2024 17:00
Bakan Işıkhan: Belediyelerin SGK borçlarını yasal yollarla tahsil etme yoluna gideceğiz
Bakan Işıkhan, belediyelerin 96 milyar liralık SGK borcunun, seçimden sonraki 2 ayda 120 milyar liraya yükseldiğini belirterek, “Kimse kusura bakmasın, SGK olarak biz borçlarımızı en kısa sürede yasal yollarla tahsil etme yoluna gideceğiz. Çocuklarımızın, emeklilerimizin geleceğini riske atamayız” dedi.
Bakan Işıkhan: Belediyelerin SGK borçlarını yasal yollarla tahsil etme yoluna gideceğiz
[Fotograf: AA]
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, partisinin bir otelde düzenlenen İzmir İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, kentte yaşanan orman yangınları nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletip, yangınları kontrol altına alan kurumlara ve gönüllülere teşekkür etti.

İzmir Körfezi’ndeki kirlilik ve balık ölümleri konusuna da değinen Işıkhan, “Körfeze kokudan yaklaşılmıyor. Körfez ölü balıktan geçilmiyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, balık ölümlerinin sebebinin körfezdeki kirlilikten ve yetersiz oksijenden kaynaklandığını açıkladı. Bütün manzara ortada. Masmavi bir körfez yerine, kahverengi bir körfez ve ölü balıklar. CHP zihniyetinin halk, insan, hizmet, belediyecilik diye bir derdi olmadığına çok kez şahit olmuştuk. Bu durumda da görüyoruz ki bu zihniyetin, sadece insanların değil hiçbir canlının yaşam alanına saygısı ve tahammülü yok.” diye konuştu.

Bakan Işıkhan, bugün başlayan su ürünleri av sezonunun balıkçılara, sektör mensuplarına ve vatandaşlara hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

Ege’nin en çok balık çeşidini barındıran bölgelerinden birisi olduğuna dikkati çeken Işıkhan, İzmir’in bu anlamda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak CHP zihniyetinin sebep olduğu ihmaller yüzünden gerçek potansiyelini hala ortaya çıkaramadığını ifade etti.

“Sosyal güvenlik sisteminin, milli güvenlik” meselesi olarak gördüğünü aktaran Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sadece bugünün değil, gelecek nesillerin teminatı olduğunu, muhalefetin popülizmine kurban edilecek bir oyun alanı olmadığını dile getirdi.

“Borçları en kısa sürede yasal yollarla tahsil edeceğiz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK’ye olan prim borçlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Belediyelerin 96 milyar liralık SGK borcu, seçimden sonraki 2 ayda 120 milyara yükseldi. Bu belediyelerin neredeyse tamamı CHP’li belediyeler. Peki ya CHP’nin kalesi denilen İzmir Büyükşehir Belediyesinin SGK borcu ne duruma gelmiş biliyor musunuz? 5 yılda 885 kat artmış. Şimdi diyorlar ya ‘AK Parti’den borçlu belediyeler devraldık’ diye. Sizlere sormak isterim. Peki bu 885 kat artan borcu, AK Parti’den mi devraldılar? İzmir CHP’ye AK Parti’den mi geçti? Üstelik son birkaç ayda borcu 5,3 milyar liradan 7,8 milyar liraya yükselerek, SGK’ye en borçlu belediye durumuna geldi. CHP belediyeciliği nasıldır diye merak ediyorsanız buyurun İzmir’e bakın. İzmir’in CHP’li ilçeleri de büyükşehrin yolundan gidiyor. Borçları hızla artıyor. Buradan onlara da son uyarımı yapmış olayım. Bu borç sarmalından belediyelerin çıkması lazım.”

Bakan Işıkhan, İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyelerinin de İzmir’le aynı durumda olduğunu belirterek, “CHP’li belediyelerin çoğu bu durumda. Ve iki ayda 96 milyardan 120 milyar liraya çıkan borç, buna müdahale edilmezse 200 milyara da, 300 milyar liraya da çıkacak. Kimse kusura bakmasın, SGK olarak biz borçlarımızı en kısa sürede yasal yollarla tahsil etme yoluna gideceğiz. Çocuklarımızın, emeklilerimizin geleceğini riske atamayız. SGK olarak aktüeryal dengeyi ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız.” dedi.

“Millete hakaret edenler, CHP’nin onur konuğu oluyor”
93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışında, sokak röportajında kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanan ve tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu’nun protokolde yer almasını eleştiren Işıkhan, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanı’mıza, AK Parti’ye oy vermiş vatandaşlarımıza, bugün burada tekrarlamaktan imtina edeceğim ağır hakaretleri yapan birini, CHP Genel Başkanı İzmir’de bir programda onur konuğu yaptı. Millete hakaret edenler, CHP’nin onur konuğu oluyor. Hep birlikte, karşı olmamız gereken hakaret ve küfür, ana muhalefet partisi ve yöneticileri tarafından meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Buradan hem hakaret ve küfür etmeyi alışkanlık haline getiren terbiye yoksunlarını hem de bunu meşrulaştıran CHP ve yönetimini kınıyorum.”

Bakan Işıkhan, AK Parti’nin milletin ve Türkiye’nin partisi olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, İzmir başta olmak üzere, Türkiye Yüzyılı’na öncülük etmesi gereken şehirler için ellerinden gelen her türlü imkanla çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

ETİKETLER
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
SGK
Vedat Işıkhan

Sıradaki Haber
Küresel piyasalarda gözler veri gündemine çevrildi
Ekonomi
AA
01.09.2024 12:24
Büyüme rakamları yarın açıklanacak
Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamları yarın duyurulacak.
Büyüme rakamları yarın açıklanacak
[Fotograf: AA]
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan-Haziran 2024 dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini yarın saat 10.00’da internet sitesinden açıklayacak.

Büyüme Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyor. Ankete katılan ekonomistlerin ikinci çeyreğe ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 2,60 ile yüzde 3,50 aralığında yer alıyor.

Ekonomistlerin 2024 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,24 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye ekonomisi, geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 3,9, 2024’ün ilk çeyreğinde ise yüzde 5,7 büyüme kaydetmişti.

ETİKETLER
Ekonomik Büyüme

Ekonomi
AA
01.09.2024 11:21
Vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin ismi açıklanacak
Bakan Şimşek, vergide adaleti güçlendirmek için adımlar atmaya devam ettiklerini, her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacaklarını belirterek, “Listelerde isminin yer almasını istemeyen mükellefler için eylül sonuna kadar zaman tanıyoruz” dedi.
Vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin ismi açıklanacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılık ile mücadele, vergide adalet ve etkinliği sağlamanın yürüttükleri ekonomi programında en önemli bileşenlerden olduğuna dikkati çekti.

Hükümet olarak bu doğrultuda çeşitli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Şimşek, “Vergide adaleti güçlendirmek için adımlar atmayı sürdürüyoruz. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması yönünde talimat verdik. Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Şimşek, bu kapsamda, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde mükellef bilgilerini içeren listelerin yayımlanacağını açıkladı.

⁠İki ayrı liste açıklanacak
Bakan Şimşek, konuya ilişkin usul ve esasların belirlendiği Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin yayımlanmak üzere olduğuna işaret ederek, iki ayrı liste açıklayacaklarını bildirdi.

Borçlu olanlara ilişkin listelerde, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan vergi ve cezaların yer alacağını belirten Şimşek, açıklamanın bir diğer listesinde ise borçlu olup olmadığına bakılmaksızın haklarında vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararlarına göre vergi ve ceza hesaplanan mükelleflerden, tarhiyatları 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşenlerin ilan edileceğini kaydetti.

Deprem bölgesinde faaliyet gösteren mükellefler kapsam dışında
Şimşek, kamuoyunda “vergi yüzsüzü” olarak bilinen bu listelerde yer almamak için halen 1 aylık süre olduğuna dikkati çekerek, “Açıklayacağımız ‘vergi yüzsüzü’ listelerinde isminin yer almasını istemeyen mükellefler için eylül sonuna kadar zaman tanıyoruz.” uyarılarında bulundu.

Bakan Şimşek, düzenlemeyle, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen yerlerde deprem tarihi itibarıyla gelir ve kurumlar vergisi yönünden mükellefiyet kaydı bulunanların kesinleşmiş veya vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezalara ilişkin borçlarının açıklanmayacağını bildirdi.

ETİKETLER
Mehmet Şimşek
Vergi
Gelir İdaresi Başkanlığı
Hazine ve Maliye Bakanlığı

Ekonomi
AA
01.09.2024 11:12
Piyasalar merkez bankalarının verilerine odaklandı
Piyasalar, bu ay başta ABD Merkez Bankası olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz kararlarıyla bunlara yön verebilecek önemli makroekonomik verilerin açıklanmasını bekliyor. ECB 12 Eylül, Fed 18 Eylül, TCMB ile BoE 19 Eylül, BoJ 20 Eylül’de para politikası kararını verecek.
Piyasalar merkez bankalarının verilerine odaklandı
Eylül ayının ilk haftasında ABD’nin istihdam verileriyle Kanada Merkez Bankasının (BoC) faiz kararı piyasaların odağında olacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Rusya Merkez Bankası eylül ayının ikinci haftasında para politikası kararını açıklayacak, Fed, İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Norveç Merkez Bankasının faiz kararları ise bu ayın üçüncü haftasında belli olacak.

Bu ayın son haftasında da Avustralya (RBA) ile İsviçre (SNB) merkez bankaları faiz kararını duyuracak.

ABD
ABD’de 2 Eylül’de piyasalar, İşçi Bayramı nedeniyle işleme kapalı olacak. Ülkede 4 Eylül’de Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Fed’in “Bej Kitap” raporu yayımlanacak. Aynı gün ABD Çalışma Bakanlığı, temmuz ayına ait JOLTS açık iş sayısı verilerini açıklayacak.

Ülkenin ağustos ayına ilişkin özel sektör istihdam verileri 5 Eylül’de, tarım dışı istihdam verileri de 6 Eylül’de kamuoyuyla paylaşılacak.

ABD’de iş gücü piyasasındaki yumuşamaya dair bilgi verecek istihdam verilerinde, Fed’in bu ayki faiz indiriminin boyutuna dair ipuçları aranacak.

Eylülün ikinci haftasında ABD’de 11 Eylül’de ağustos ayına ait tüketici, 12 Eylül’de de üretici enflasyonu verileri açıklanacak.

Ülkede 17 Eylül’de ağustos ayı perakende satış ile sanayi üretimi verileri yayımlanacak.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 17-18 Eylül tarihlerinde toplanacak. Son toplantısında politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakan ve bu ay faiz indirmesine kesin gözüyle bakılan Fed, 18 Eylül’de faiz kararıyla ekonomik tahminlerini açıklayacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, 26 Eylül’de ikinci çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) nihai tahminlerini duyuracak. 27 Eylül’de de Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları verileri yayımlanacak.

Euro Bölgesi
Euro Bölgesi’nde 4 Eylül’de temmuz ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), 5 Eylül’de de perakende satış verileri ilan edilecek.

Bölgede 6 Eylül’de de ikinci çeyrek büyüme rakamlarıyla istihdam verileri açıklanacak.

Haziran’da 5 yıl aradan sonra ilk faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürmesinin ardından temmuzda faiz oranlarını değiştirmeyen ECB, para politikası kararını 12 Eylül’de verecek.

Euro Bölgesi temmuz ayı sanayi üretimi verileri 13 Eylül’de, ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi 18 Eylül’de yayımlanacak.

İngiltere
İngiltere’de 10 Eylül’de temmuz ayına ait iş gücü istatistikleri, 11 Eylül’de de temmuz ayı GSYH tahmini ile sanayi üretimi verileri duyurulacak.

Ülkede 18 Eylül’de ağustos ayı tüketici enflasyonu verileri açıklanacak.

Geçen ay politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan indirerek yüzde 5’e düşüren ve Mart 2020’den beri ilk kez faiz indirimine giden BoE, eylül ayı para politikası kararını 19 Eylül’de verecek.

Japonya
Japonya’da ikinci çeyreğe ilişkin GSYH 9 Eylül’de yayımlanacak. Ülkede 12 Eylül’de ağustos ayı üretici enflasyonu, 13 Eylül’de de temmuz ayı sanayi üretimi verileri ilan edilecek.

Ülkenin ağustos ayı TÜFE verileri 19 Eylül’de açıklanacak. Temmuz ayında sürpriz şekilde politika faizinin yüzde 0,25’e çıkaran BoJ, bu ayki faiz kararını 20 Eylül’de açıklayacak.

Türkiye
Türkiye’de bu ayın ilk iş gününde ikinci çeyreğe ilişkin GSYH verileri yayımlanacak. 3 Eylül’de ağustosa ait üretici ve tüketici enflasyonu verileri kamuoyuyla paylaşılacak.

Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya, görünümü ise “durağan”dan “pozitif”e yükselten Fitch, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmesini 6 Eylül’de açıklayacak.

Ülkede 10 Eylül’de temmuz ayı iş gücü ile sanayi üretimi verileri yayımlanacak.

En son mart ayında gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini artıran ve yüzde 50’ye yükselten TCMB, bu ayki para politikasını kararını 19 Eylül’de verecek.

Diğer büyük merkez bankalarının kararları da takip edilecek
Haziran ayında, politika faizini yüzde 5’ten 4,75’e düşürerek 4 yılın ardından ilk faiz indirimini gerçekleştiren ve temmuzda da 25 baz puanlık faiz indirimine giden, BoC 4 Eylül’de yeni faiz kararını duyuracak.

Norveç Merkez Bankası 19 Eylül’de, RBA da 24 Eylül’de para politikası kararını verecek.

Gelişmiş ülkelerde faiz oranlarını düşüren ilk merkez bankası olan SNB, 26 Eylül’de faiz kararını açıklayacak.

ETİKETLER
Ekonomik Düzenlemeler
Merkez Bankası
FED
ABD Ekonomisi
Çin Ekonomisi
Euro

Ekonomi
AA
01.09.2024 11:03
İstanbul’u yılın 7 ayında 10,5 milyona yakın yabancı turist ziyaret etti
İstanbul’a yılın 7 ayında gelen yabancı turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 10 milyon 467 bin 313 oldu. Temmuzda İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçiler arasında Ruslar 192 bin 18 kişiyle ilk sırada yer aldı.
İstanbul’u yılın 7 ayında 10,5 milyona yakın yabancı turist ziyaret etti
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, kente 2023’ün ilk 7 ayında 9 milyon 776 bin 635 yabancı turist geldi.

Turist sayısı bu yılın aynı döneminde 690 bin 678 kişi artarak 10 milyon 467 bin 313 oldu. Kente gelen turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik artış yaşandı.

Geçen yıl temmuzda 1 milyon 873 bin 97 yabancı turistin ziyaret ettiği kente bu yılın aynı ayında 1 milyon 905 bin 146 yabancı turist geldi. Böylece temmuzda gelen yabancı turist sayısı geçen yıla göre yaklaşık yüzde 2 arttı.

Temmuzda kente gelen turistlerin 1 milyon 832 bin 661’i hava, 72 bin 485’i deniz yolunu kullandı.

İstanbul’a Atatürk Havalimanı’ndan 1673, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 507 bin 539, İstanbul Havalimanı’ndan 1 milyon 323 bin 449 kişi giriş yaptı.

Kente Tuzla Limanı’ndan 1936, Karaköy Limanı’ndan 63 bin 705, Sarayburnu Limanı’ndan 4 bin 571, Zeytinburnu Limanı’ndan 1438, Ambarlı Limanı’ndan 326, Haydarpaşa Limanı’ndan 348, Pendik Limanı’ndan 114, Marmara Limanı’ndan ise 47 yabancı ziyaretçi geldi.

Kente hava yoluyla gelenlerin yüzde 72,21’i İstanbul Havalimanı’nı, yüzde 27,69’u Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nı tercih etti.

Ruslar ziyaretçi sayısında ilk sırada
Temmuzda İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçiler arasında Ruslar 192 bin 18 kişiyle ilk sırada yer aldı.

Rusya’yı 153 bin 861 kişiyle Almanya, 114 bin 412 turistle ABD, 108 bin 983 ziyaretçiyle Suudi Arabistan, 101 bin 146 kişiyle İran, 84 bin 542 turistle İngiltere, 71 bin 506 kişiyle Fransa, 51 bin 292 turistle Özbekistan, 47 bin 661 ziyaretçi ile Hollanda, 44 bin 314 kişiyle Irak, 42 bin 517 ziyaretçiyle İtalya takip etti.

İstanbul’u temmuzda ziyaret edenlerin yüzde 10,08’ini Ruslar, yüzde 8,08’ini Almanlar, yüzde 6,01’ini ABD’liler, yüzde 5,72’sini Suudi Arabistanlılar, yüzde 5,31’ini İranlılar oluşturdu.

Temmuzda 195 ülkeden turist gelen kenti Tuvalu Sao Tome ve Principe, Vatikan’dan birer, Solomon Adaları, Samoa, Doğu Timor, Bhutan’dan ikişer kişi ziyaret etti.

Cumhutbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yıl sonu itibarıyla bütçe açığının yüzde 5’in altına inmesini bekliyoruz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonu itibarıyla bütçe açığının yüzde 5’in altına inmesini beklediklerini söyledi.
Cumhutbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yıl sonu itibarıyla bütçe açığının yüzde 5’in altına inmesini bekliyoruz
Bu sene 93. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılış resepsiyonu Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi.

Resepsiyona katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten miras olan İzmir Fuarı’nın açılışının Zafer Haftası’na denk gelmiş olmasını son derece anlamlı bulduğunu ifade etti.

Bakan Yılmaz’ın açıklamaları şu şekilde:

“93’üncü kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı vesilesiyle Kuvâ-yi Milliye şehri, istiklalimizin tapusu güzel İzmir’de bulunmaktan mutluluk duyuyorum. İzmirimizin kültürel ve ticari hafızasında önemli bir yer tutan ve 93. Yılına giren bu seçkin organizasyona emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Sözlerimin başında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm İzmirlilere en kalbi selamlarını ve fuar katılımcılarına başarı dileklerini iletiyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten miras olan İzmir Fuarı’nın, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını saygıyla yâd ettiğimiz Zafer Haftası’na denk gelmiş olmasını son derece anlamlı buluyorum.

Dumlupınar ve Sakarya’da elde edilen zaferler sonrasında, İzmir’i kurtarmak üzere Atatürk’ün kahraman ordumuza verdiği ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!’ komutu, milli hafızamıza kazınmıştır.

Böylece “Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri”ne dönüşen İzmir, ardından İktisat Kongresi ve İzmir Fuarı ile kalkınmaya açılan kapı; ekonomik bağımsızlık için yükselen ses olmuştur. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Dünyanın en köklü ticaret fuarlarından birine ev sahipliği yaparken ülkemizin “yatırım, üretim, istihdam ve ihracat” odağında aldığı mesafeyi hatırlatmakta fayda görüyorum. 2023 yılında milli gelirimizi 1,1 trilyon doların üzerine taşıdık.

Cumhutbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yıl sonu itibarıyla bütçe açığının yüzde 5’in altına inmesini bekliyoruz

“Cari açığımızın yüzde 2’nin altına gerilemesini bekliyoruz”
Kişi başı milli gelirimiz 13 bin 110 dolar oldu. Dış pazarlarımızda talebin düşük seyrettiği, bölgemizde jeopolitik gerilimlerin arttığı bir ortama rağmen, ihracatta rekor kırmaya devam ediyoruz.

Yıllıklandırılmış ihracatımız Temmuz ayı itibarıyla yaklaşık 261,5 milyar dolara yükselttik. İthalattaki düşüş eğilimi devam ediyor. Cari açığımızın yüzde 2’nin altına gerilemesini bekliyoruz.

Merkez Bankası rezervlerimiz artmaya devam ediyor. Tarihimizin en büyük deprem afetinin yaralarını sararken, bütçe açığımızı kontrol altında tutuyoruz. 2 yılda 2 trilyon TL deprem harcamasına rağmen, yüzde 5’in altında gerçekleşmesini bekliyoruz.

İstihdamda; verimlilik artışı, beşeri sermayenin mesleki eğitimle güçlendirilmesi ve dijital dönüşüme odaklanan yapısal reformlara ağırlık vermiş durumdayız. Bunların yanı sıra OCp çerçevesinde büyümemizde dengelenme ve dezenflasyon süreci iyi şekilde işliyor.

Yıllık enflasyonun Ağustos’ta belirgin şekilde gerilemesini ve yılın kalan döneminde düşüşe devam etmesini bekliyoruz. Eylül ayının ilk haftası güncellenmiş OVP’yi kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.

“Geçen yıl 5,5 milyar dolar savunma ürünü ihracatı gerçekleştirdik”
Programımızın temel amacı enflasyonu düşürmek, istikrar içinde büyümek ve kalıcı refah artışı sağlamaktır. Ekonomi programımızı kararlılıkla uygularken, yatırım ortamımızın iyileştirilmesi için gereken adımları da atıyoruz.

Savunma sanayinde göreve geldiğimizde yüzde 80’leri bulan dışa bağımlılığımız bugün yüzde 20 seviyelerine indi. Geçen yıl 5,5 milyar dolar savunma ürünü ihracatı gerçekleştirdik. Bu yıl 7 milyar dolara yaklaşmasını bekliyoruz.

Geçmişte, parasını verdiğimiz halde bize satılmayan kritik bazı ürünleri bugün biz üretiyor ve başka ülkelere satıyoruz.

Benzer Haberler
- Advertisment -spot_img

Popüler