Rudaw
BİNGÖL’DE KÖYLÜLER MAĞDUR: ‘Tek sebebi 9 köyün Kürt Alevi olması’
49 dakika önce
Ali Haydar Gözlü
Paylaş
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Whatsapp
ShaBingöl’de deprem nedeniyle yıkım kararı alınan ancak
Bingöl ‘ de kalabilecekleri ev tahsis edilmeyecek olan vatandaşlar sorunlarının çözülmesini istiyor.
14 Haziran 2020 tarihinde başta Bingöl’ü etkisi altına alan, merkez üssü Karlıova olan 5.8 büyüklüğündeki depremde birçok ev yıkılmış ve hasar görmüş, 108 yerleşim yerinde toplam 31 bin 487 yurttaş etkilenmişti.
6 Şubat Maraş depremlerinin ardından Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilen kentte, hasar tespit çalışmaları yapıldı. Ağır hasarlı olduğu belirlenen 3 bin 47 yapının yıkılma kararı alındı.
Adaklı ilçesine bağlı 9 Kürt Alevi köyünde ise Hasar Tespit Komisyonu son depremlerle birlikte hasar görmemesine rağmen 35 ev için ağır hasar tutanağı tuttu.
Yetkililerin, evlerinin yıkılması karşılığında kendilerine ev yapılmayacağı açıklamasında bulunduğunu belirten vatandaşlar, köye sadece kullanılamaz durumda bulunan dört konteyner kurulduğunu belirtiyor.
Köyde sadece 4 konteynır var
AFAD Sisteminde bütün köye konteyner kurulduğunun görülmesine rağmen gerçekte ise köyde sadece 4 adet konteyner kurulmuş.
Yıkım kararının kendilerine 15 gün önce ulaştığını belirten köylüler, kendilerini zorlu bir kış beklediğini belirterek ya yıkım kararından vazgeçilmesini ya da kendilerine ev yapılmasını istiyor.
Erhan Eroğlu, “Sistem üzerinde köyde konteyner kurulmuş görünüyor ancak köye gelip baktığınız zaman dedikleri konteynırlar yok ve olduğu gibi duruyor. Kurdukları konteyner da ise hayvan bile yaşayamaz ve o kadar kötü durumda. Biz sadece bunu istiyoruz. Devletin yıkım kararına karşı çıkmıyoruz ama bize barınacak bir yer verin bunu istiyoruz” dedi.
“Devlet barınma imkanı versin”
Dicle Sertkaya, “Evlerin yüzde 98’ine ağır hasar tespiti verildi ve bunun sonucunda 15 gün içinde evlerin boşatılması ve yıkım ekibinin geleceği söylendi. Fakat insanların gidecek yerleri yok, alternatif evleri yok. Barınma olanağı sağlanmadı, konteynırdan söz edildi ama bütün köye sadece 4 konteyner verildi. Bu konteynırların durumu içler acısı, su yok, elektrik ve kanalizasyon yok. Evler yıkılmasın demiyoruz, eğer can güvenliğini tehdit ediyorsa yıkılsın ama bunun karşılığında vatandaşına barınma imkanı sağlansın. Çünkü sosyal devlet olmanın özelliği de budur” ifadesini kullandı.
Dilşah Kaya, “Bu bozuk konteynırı bana vermişler, kışın ne yapacağım ben burada. Ne su var ne elektrik var her taraf bozuk, ben burada yaşayamam bize bir çare bulsunlar” diye konuştu.
Neşat Yurtsever, “Önümüz kış bu milletimiz ne yapacak, milletimiz nerede kalacak. Madem siz bizim evlerimizi yıkacaksınız o zaman bize ev yapın, ne konteynır var ne başka bir şey var” dedi.
“Hizmet gelmemesinin sebebi 9 köyün Kürt Alevi olmasıdır”
Adaklı ilçesi Karer bölgesinde bulunan 9 Kürt Alevi köyüne yüz yıl sonra yollarına yapılan asfalt ise kısa sürede bozuldu.
Uzun yıllar ulaşım, eğitim, sağlık ve elektrik gibi hizmetleri alamadıklarını belirten vatandaşlar, “devletin bu kez evlerini yıktığını ve bunun karşılığında kendilerine ev yapmayarak ayrımcılık uygulamasını sürdürdüğünü” düşünüyor.
Ali Kılıçgedik, “Yüz yıl da geçse hizmet gelmez buraya. Bunun çok özel ve tek nedeni vardır: 9 köyün tamamının Kürt Alevi olmasıdır. Bundan dolayı buraya hiç hizmet gelmemiştir. O yüzden buradaki halk kaderine bırakılmıştır. Karer halkı yüz yıldır burada yaşıyor. Yüz yıldır sistem partilerine oy vermediği için sistem partilerinden hizmet almıyor. Bu halk vergisini veriyor bu halk her şeyini yapıyor fakat buraya hizmet gelmiyor” şeklinde konuştu.